Buscador de libros
Busqueda avanzadaPrimer capítulo / Extracto
- N° páginas : 208
- Medidas: 230 x 150 mm.
- Peso: gr
- Encuadernación: Rústica
La Cerdanya el 1603 OBIOLS, LLUIS
Estudi i edició de la primera història de Cerdanya, escrita per Joan Trigall el 1603, que permet conèixer la comarca i en especial Puigcerdà en aquell temps.
¿Quieres comprar este libro? Busca tu librería más cercana
Sinopsis
L’any 1603 Joan Trigall era el rector de Vilagrassa, a l’Urgell. Per passar el temps i la calor va escriure el Tratado del condado de Cerdaña, un manuscrit en què descrivia minuciosament la vila de Puigcerdà, d’on era fill, i la història i la geografia cerdanes. Anys més tard va adreçar unes cartes a l’historiador Jeroni Pujades, en les quals relatava les seves ascensions a la muntanya amb el propòsit de fer observacions geogràfiques sobre el Pirineu. Aquests textos permeten intuir la personalitat singular d’un home que havia exercit de mestre de gramàtica a Solsona, a Manresa i a Puigcerdà, amb una gran cultura clàssica però també amb un incipient mètode científic. Citada i difosa parcialment des de fa més d’un segle, la seva obra mai no s’havia publicat íntegrament fins ara. Tant pel seu contingut com pel seu interès literari, els textos de Joan Trigall conformen un corpus documental imprescindible per a conèixer la història moderna de la Cerdanya.
Autor: Obiols Perearnau, Lluís
Lluís Obiols Perearnau (Adrall, 1985) és arxiver municipal de la Seu d’Urgell (2010) i president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (2009). Entre altres temàtiques, ha investigat i publicat nombrosos articles centrats en l’època moderna al Pirineu, de forma especial sobre els segles XVI i XVIII a l’Alt Urgell i la Cerdanya, entre els quals destaquen els estudis sobre les elits i les lluites de bàndols al llarg del segle XVI en aquest territori. Ha estat un dels coordinadors de la Història de Cerdanya editada per la Diputació de Girona i codirigeix la revista Interpontes. Annals de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell des de la seva creació. És autor de 'El govern de la Ciutat d'Urgell' (Anem Editors, 2019) i coautor de 'La Cerdanya de 1603' (Anem Editors, 2020) i 'La Guerra Gran al Pirineu' (Anem Editors, 2022).
Autor: Simon Lleixà, Erola
Erola Simon Lleixà (Castellar del Vallès, 1980) és historiadora i arxivera. Des del 2009 dirigeix l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, des d’on coordina la publicació de ERA, revista cerdana de recerca. Ha publicat diferents treballs relacionats amb els fons documentals de la Cerdanya. Des del 2017 forma part de la Junta de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya.