Buscador de libros
Busqueda avanzadaPrimer capítulo / Extracto
- N° páginas : 72
- Medidas: 133 x 210 mm.
- Peso: gr
- Encuadernación: Rústica
Epitafi RITSOS, IANNIS
El llibre més popular de Iannis Ritsos, un cant contra la barbàrie
¿Quieres comprar este libro? Busca tu librería más cercana
Sinopsis
El maig del 1936, Iannis Ritsos havia llegit al diari Rizospastis que la gran vaga i manifestació dels tabaquers de Tessalònica, tot i ser pacífica, havia estat durament reprimida pel govern dictatorial de Ioannis Metaxàs. N'havien resultat morts dotze treballadors. La notícia incloïa una fotografia que representava una mare plorant pel seu fill, que havia estat assassinat. Aquesta imatge va tenir un gran impacte en Ritsos i el va inspirar a escriure el poema Epitafi, que es va convertir en el llibre que el va donar a conèixer al públic i, amb el temps, en el més popular dels que va escriure. El 1960, el compositor Mikis Theodorakis va musicar el poema.
Segons afirma Pau Sabaté al pròleg d'aquesta edició, «El poema de Ritsos, doncs, reprèn el tema del lament de Maria i l'aplica a la mare de l'obrer mort, com Crist, en primavera, i també a la salvació de la humanitat. La resurrecció, en aquest cas, no és la del mort, sinó la de la mare mateixa, que després de passar pels estadis successius de la tristesa i la ràbia troba en la seva desgràcia les forces per unir-se a la lluita».
Autor: Ritsos, Iannis
Iannis Ritsos (Monemvassia, 1909 - Atenes, 1990) és l'autor d'un centenar llarg de llibres de poemes. També va escriure contes, cròniques i assajos, a més de ser un traductor prolífic. Empès per un fort compromís polític i social, va col·laborar en el diari comunista Rizospastis i es va integrar en la resistència contra l'ocupació nazi. Va estar desterrat en diverses illes gregues entre el 1948 i el 1952, i de nou els anys 1967 i 1968, durant la Dictadura dels Coronels. Va optar dues vegades al premi Nobel de Literatura i va guanyar el premi Lenin de la Pau. És un dels escriptors més valorats de la literatura grega del segle XX.