Buscador de libros

Busqueda avanzada
Gegants de barri (CAT): portada
  • N° páginas : 186
  • Medidas: 145 x 225 mm.
  • Peso: 150 gr
  • Encuadernación: Rústica
Descargar Ficha Enviar Ficha

Gegants de barri (CAT) DELGADO,MANUEL/ANITUA/CASTAñEDA MAYURI

Els gegants de barri, després de la Transició, van ser recuperats pel moviment obrer i veïnal.

Editorial:
Colección:
GENERAL
Materia BIC:
Antropología
Edad recomendada:
Para lectores emergentes/principiantes/incipientes (adultos)
ISBN:
978-84-19719-52-2
EAN:
9788419719522
Precio:
15.38 €
Precio con IVA:
16.00 €

¿Quieres comprar este libro? Busca tu librería más cercana

 

Sinopsis

Els gegants foren protagonistes en la recuperació popular del carrer després de la dictadura franquista. A Barcelona, van ser instrument de les demandes de moviments veïnals amb una llarga tradició de lluita urbana. Els nous gegants que apareixen en aquell moment van suposar una revolució estètica respecte dels gegants tradicionals. Ja no eren reis i reines, ni entitats solemnes i altives, sinó gent treballadora en què els barris veien resumida la seva personalitat col·lectiva i el seu orgull.

Davant el paper assignat als gegants com a servidors de les identitats de barri i de classe veiem com s’han potenciat els antics gegants institucionals, la promoció de gegants propis per part dels districtes i un procés creixent de cooptació dels gegants de barri des del centralisme festiu operat des de l’Ajuntament. Amb l’objectiu de disposar d’un aparell festiu al servei de l’homogeneïtzació política d'una ciutat que havia estat definida per la força centrípeta de la seva pròpia perifèria, és a dir, dels seus barris populars.

Vet aquí com la història dels gegants de barri de Barcelona il·lustra la manera com la cultura popular presenta dimensions que transcendeixen la imatge amable i desconflictivitzada que sovint se’n projecta. Per això la cultura popular és cultura viva i vivent, camp de batalla en què poders i contrapoders dirimeixen els seus interessos en matèria simbòlica.

Totes i tots els autors són components del grup de treball Cultura Popular i Conflicte, CPC, de l’Institut Català d’Antropologia, ICA.

El libro en los medios

Reseña en Perifèria, revista UAB

09/07/2024

El libro de Manuel Delgado et al., publicado en catalán por la editorial Manifest Llibres, tiene como objetivo demostrar, mediante el uso y comparación de datos y hechos, el papel de la cultura popular y los gigantes en el sindicalismo de barrio y en la instrumentalización de estos durante diferentes etapas históricas. Trata un recorrido que se inicia en la Edad Media y termina en el siglo XX, en el año 1992, y demuestra, a través de datos etnográficos y archivísticos, la modificación intencionada del simbolismo asociado a los gigantes como instrumento de reivindicación política, tanto para mantener el status quo como para subvertirlo.

Els Gegants de Sants, una tradició històrica del barri recuperada durant la dècada dels 80

22/04/2024

Les Cotxeres de Sants han acollit la xerrada "Sants gegantera. 1980, Les lluites i la festa", que ha recorregut la recuperació dels gegants del barri el 1985 gràcies als Diables de Sants i al Secretariat d"Entitats.

Autor: Anitua, Sandra

Sandra Anitua és antropòloga i estudia el lloc de la cultura popular en l’imaginari del surrealisme català de la postguerra. És membre del Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies religioses, GREMHER, i del grup Espiritualitat Populars i Gènere, EPOGÉ, de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà, OACU.

Autor: Castañeda Mayuri , Analelly

Analelly Castañeda Mayuri és antropòloga de la Universitat de Barcelona. Membre de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà i del Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials. Ha treballat temes al voltant d'expressions festives i religioses populars.

Autor: Delgado, Manuel

Manuel Delgado (Barcelona, 1956) és catedràtic d’Antropologia Social a la Universitat de Barcelona i autor de diverses obres d’antropologia urbana i antropologia religiosa. Sobre cultura popular i tradicional, és autor de La festa a Catalunya, avui, i coautor de Que no ens toquin els bous, sobre les festes amb bous a les comarques de l’Ebre.

Autor: Fernandino Hernández, Mikel

Mikel Fernandino Hernández és titellaire, antropòleg i dramaturg. Investigador del món dels titelles i membre de la Casa-taller de marionetas de Pepe Otal i de la companyia Títeres desde Abajo.

Autor: Sierra Tirello, Marc

Marc Sierra Tirello és estudiant en Antropologia Social i Cultural a la Universitat de Barcelona. Membre del Grup de Recerca sobre Exclusió Social i Control Socials on ha participat en projectes relacionats amb els moviments antifranquistes així com sobre cultura popular.


Otras imágenes del libro